Dysfagi konsistensniveauer

Dysfagi konsistensniveauer
For bedst muligt at kunne hjælpe personer med dysfagi, er det vigtigt at sætte sig ind i hvilken konsistens og hvilke ubearbejdede fødevarer det er muligt at spise på de forskellige konsistensniveauer og ligeledes hvilke funktioner personer med Dysfagi har på de forskellige niveauer.


Der findes desværre ikke på verdensplan et sæt internationale retningslinjer for hvordan og på hvilket konsistensniveau mad skal fremstilles, for bedst at tilgodese de udfordringer personer med dysfagi har på forskellige niveauer.


I følge De danske kostanbefalinger, som vi har valgt at følge, inddeles maden ud over normalkonsistens naturligvis, i tre forskellige niveauer. Faldende fra normalkost kommer blød konsistens, gratin- og gele konsistens og til slut cremet konsistens.


Når personer screenes for at de kan indplaceres på de tre konsistensniveauer, så kikker man på hvilke synke, tygge og tungefunktoner personen har ud fra følgende retningslinjer:


Blød kost er første niveau på skalaen og den bruges til personer som har normal synkefunktion og normal tungefunktion og dermed udelukkende problemer med at tygge den mad der serveres.


Her er der altså tale om personer som pga. Sarkopeni og dermed mangler muskelstyrke i tyggefunktionen,dårlig tandstatus, mundtørhed, ømhed i gummerne eller andre skavanker ikke kan tygge hårde stykker kød og grøntsager, hårde skorper, sener mv.


Da konsistens er en vigtig del af den sensoriske oplevelse af et måltid, er det ret væsentligt at man til personer på blød kost udelukkende modificerer konsistensen i de fødevarer som giver udfordringer og at maden tilberedes i en konsistens som opleves naturlig for deres formåen.


• Konsistensen skal være blød, men der skal forsat være behov for at tygge maden
• Alle råvarer skal være naturligt bløde eller tilberedes, så de får en blød konsistens, dvs. koges,
dampes, bages eller nænsom stegning, uden der dannes skorper eller skind
• Maden skal være let at bide over
• Hele kostkomponenter skal være let at dele eller mose med en gaffel.

Fravælg:

Hårdt brød, knækbrød og flutes
Råstegte kartofler, kartoffelbåde, brasede kartofler med hård skorpe.
Rå grønsager, salatblade og hårde eller trevlede frugter.
Haricot verts, trevlede grøntsager, hele champignons, majs og ærter, hele eller grofthakkede
nødder, hårdt fyld eller hårdt pynt i desserter
Hårde skæreoste,
Hele skiver kød og pølser med skind.
Bemærk: Flæskesvær kan serveres som ”slikkepind” der suttes på.


Gratinkost er andet niveau på skalaen og den bruges til personer som både har udfordringer med at synke/fejlsynke maden og de har nedsat tyggefunktion, med de kan stadig selv bruge tungen til at bearbejde maden sammen med spyt.
Her er det vigtigt at ramme en konsistens som virker naturlig blød og som man ved hjælp at tungen kan trykke om mod ganen og dermed bearbejde og synke. I denne konsistens må der ikke være klumper i maden.
• Konsistensen skal være blød, ensartet og sammenhængende.
• Alle råvarer skal være fin- og ensartet pureret, uden klumper, kerner, trevler, skorper og skind
• Konsistensen må ikke være klæg/klistret, sej, og må hverken være for fast eller for flydende


Cremet konsistens serveres til personer som har nedsat synkefunktion men samtidig ingen tyggefunktion og ingen tungefunktion.

Maden synkes således kun ved ren reflekssynkning.


Cremet kost anbefales ikke som et fuldgyldigt måltid og det serveres derfor ofte som supplement tilsondeernæring eller med fuldgyldige ernæringsdrikke.
• Cremet konsistens består af en tyk, cremet, ensartet og sammenhængende konsistens, som i sig selv danner en fødebolle. Konsistensen skal være så forarbejdet, at det er muligt at sutte maden i sig
• Konsistensen skal pureres inden tilberedning, så der ikke forekommer klumper, kerner, trevler eller skind
• Den skal være fugtig og sammenhængende
• Konsistensen skal holde sin form på en ske og flyder ikke ud på en tallerken. Det vil sige, at disse fødevarer ikke blandes sammen, når de placeres side om side på en tallerken.
Fravælg alle fødevarer der ikke er modificeret til rette konsistens.